Olemme nyt osa Coronariaa. Tutustu muihin palveluihimme tästä.
Asiakaspalvelu
010 271 2930

Kömpelöt irtisanomiset jättävät jäljen kaikkiin, sanoo asiantuntijamme Pirkko-Liisa Hyttinen Itä-Suomen Lääketiedetapahtumassa Kuopiossa.

Siispä YT-neuvottelujen ja irtisanomisten prosessin fiksu hoitaminen on erittäin tärkeää. Sen aiheuttamat tuntemukset vaikuttavat valtaisasti työyhteisön toimintaan tulevaisuudessa. Irtisanottujen kokemukset eivät koskaan ole hyvät, mutta mahdollisimman hyvä prosessin hoitaminen nopeuttaa toipumista ja uuden elämän aloittamista. Työnantajakuvan lommojakin voidaan näin estää.

Keskeisintä YT-prosessin onnistuneessa hoitamisessa on riittävä suunnittelu, joka tehdään yhteistyössä työnantajan ja työntekijöiden edustajien kanssa. Työnantaja määrittelee taloudellisen ja toiminnallisen tavoitetilan, johon pääsemiseksi tarvittavat keinot ovat keskustelun kohteina. 

Neuvotteluprosessin aika on pitkä, ja tämä rasittaa enemmän tai vähemmän toimien kohteena olevaa henkilöstöä. Tietoa tarvitaan, mutta sitä ei ole saatavilla ennen kuin neuvotteluaika on kulunut. Tunnekuormitus liittyy perusturvallisuuteen, joka on ihmisen primitiivitarve. Näin ollen pelkästään rationaalisen tiedon lisääminen ei tuo hallinnan tunnetta takaisin. Tarvitaan siis tukea tunteen tunnistamiseen ja hallintaan.

Psykologista voisi siinä tilanteessa olla paljon apua.     

Pirkko-Liisa Hyttinen
liiketoimintapäällikkö, työelämäpalvelut, työ- ja organisaatiopsykologi, PsT, HHJ.
Esittely →

Pirkko-Liisa Hyttinen