Olemme nyt osa Coronariaa. Tutustu muihin palveluihimme tästä.
Asiakaspalvelu
010 271 2930

Tikittääkö henkilöstössäsi aikapommi?

Esimiesten pitää tunnistaa työyhteisöissään tikittävät aikapommit, ennen kuin inhimilliset kärsimykset ja suuret kustannukset realisoituvat. Vielä parempi on, jos johtaa niin, ettei aikapommien aihioitakaan pääse syntymään.

Tämän päivän hitiksi on noussut aivotutkimuksen yhdistäminen johtamiseen. Australialainen David Rock kiertää maailmaa saarnaten ihmisen perushalusta välttää uhkia ja maksimoida palkkiot. Muutosta vastustetaan. Viisas johtaja ymmärtää vastarinnan syyt ja sitoo alaisensa yhteisiin tavoitteisiin. Kuulostaa yksinkertaiselta.

Yksinkertaiset asiat ovat usein arjessa varsin haasteellisia. Vai mitä ajattelet seuraavasta todellisen elämän tapauksesta?

Matti heräsi aamukolmelta painajaiseen. Unessa toiset ihmiset nauroivat hänen osaamattomuudelleen. Painajaiset olivat alkaneet pari vuotta sitten, heti sen jälkeen, kun työpaikalla otettiin uusi tuotannonohjausjärjestelmä käyttöön. Matti oli saanut opastusta niin kuin toisetkin, mutta pudonnut kärryiltä. Hän oli kertonut esimiehelleen pelkäävänsä, ettei opi enää uutta. Esimies oli vain taputtanut Mattia olkapäälle ja sanonut, että sinä, jos kuka osaat.

Kuluneiden kahden vuoden aikana Matti oli sairastellut paljon. Ensin oli flunssaa, sitten hengitystietulehduksia ja lopulta oli puhjennut astma. Väsymys alkoi painaa päälle yhä raskaammin. Työterveyshuollon testit kertoivat työuupumuksen olevan vakavalla ja masennuksen keskivaikealla tasolla. Esimiehelle Matti ei kertonut tarkemmin vaivoistaan -esimieshän piti häntä luottopelaajanaan.

Monessa työyhteisössä tikittää Matin kaltaisia aikapommeja, joiden työkyky on vakavasti uhattuna. Näiden Mattien elämänpiiri on kaventunut, kun voimavarat eivät enää riitä sosiaalisuuteen. Jäljellä olevat läheiset kantavat heistä suurta huolta, ja kuormittuvat itsekin. Mattien työnantajat puolestaan odottavat tietämättään isoa laskua eläkevakuutusyhtiöltä.

Noin viisikymppisen keskituloisen eläköityminen maksaa suurelle työnantajalle yli 100 000 euroa. Lisäksi tulevat sairauspoissaoloista, työtehon laskusta sekä usein myös vuorovaikutuspulmista aiheutuvat välilliset kustannukset.

Esimiesten pitää tunnistaa työyhteisöissään tikittävät aikapommit, ennen kuin inhimilliset kärsimykset ja suuret kustannukset realisoituvat. Vielä parempi on, jos johtaa niin, ettei aikapommien aihioitakaan pääse syntymään.

Parasta ennalta ehkäisyä on olla tietoinen alaistensa tuntemuksista ja reagoida näihin tuntemuksiin oikein. Ihminen todellakin vastustaa, tai ainakin epäilee muutoksia. Ei kiusallaan eikä pahuuttaan, vaan siksi, että biologinen perimämme käskee niin tekemään.

Muutosvastarinnan taustalla on usein osaamattomuuden pelko, joka voi ihmisen mielessä näyttäytyä ulkopuolelle jäämisen ja naurunalaiseksi joutumisen uhkana. Johtamistilanteet ovat varsin monimutkaisia, joten esimiehen kannattaa hankkia itselleen ohjausta kirkastaakseen omat ja työyhteisönsä tavoitteet ja tehtävät uupumatta itse. Apua löytyy esimerkiksi organisaatiopsykologisen osaamisen ammattilaisilta.

Luomalla turvallisuutta pelon sijaan varmistetaan ihmisten työkykyisyys ja vältytään tikittäviltä kustannusten aikapommeilta - myös jatkuvina muutosten aikoina.

Pirkko-Liisa Hyttinen
liiketoimintapäällikkö, työelämäpalvelut, työ- ja organisaatiopsykologi, PsT, HHJ.
Esittely →

Pirkko-Liisa Hyttinen